Osnivač Microsofta Bill Gates u svom autorskom članku za "The Washington post" uputio je aplel vlastima u SAD da sve zatvore na najmanje deset sedmica kako bi se dobila bitka protiv koronavirusa.

- Nema sumnje da su Sjedinjene Države propustile priliku da budu u prednosti u borbi sa koronavirusom. Ali još postoji prostora za donošenje važnih odluka. Izbori koje donosimo mi i naši lideri danas imaće ogroman uticaj na to koliko brzo će slučajevi oboljelih početi da opadaju, koliko će dugo ekonomija ostati ugašena i koliko će Amerikanaca morati da sahrani voljenu osobu zbog COVID-19. Kroz rad sa "Fondacijom" razgovarao sam sa stručnjacima i liderima u Washingtonu i širom zemlje. Postalo mi je jasno da moramo poduzeti tri koraka.

POVEZANO
Tijela Brooklyn Hospital 1AMERIKOM SE POČEO ŠIRITI STRAH! Da li će New York biti zatrpan tijelima žrtava korone? (FOTO)

Prvo, potreban nam je doslijedan nacionalni pristup zatvaranju svega. Uprkos pozivima eksperata za javno zdravstvo, neke države i okruzi nisu sve zatvorili. U nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugim, restorani i dalje rade za one koji bi da sjednu i pojedu. Ovo je recept za katastrofu. Jer ako ljudi mogu slobodno da putuju preko državnih granica, tako može i virus. Državni zvaničnici moraju biti jasni: Zatvaranje bilo gdje znači zatvaranje svuda.

Sve dok broj oboljelih ne počne da pada širom Amerike - što bi moglo da bude tek za deset sedmica ili više - niko ne može da nastavi sa poslovanjem kao i obično ili da zanemari obustavu rada. Svaka konfuzija oko ove tačke samo će produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove još više smrtnih slučajeva.

Drugo, savezna vlada treba da pojača testiranje. Trebalo bi da bude dostupno daleko više testova. Takođe bi trebalo da objedinimo rezultate tako da brzo možemo identifikovati potencijalne volontere za klinička ispitivanja i da znamo kada je vrijeme da se vratimo u normalu. Ima i dobrih primjera - država New Yorknedavno je proširila svoj kapacitet na više od 20.000 testova dnevno.

Konačno, da bismo bolest priveli kraju, potrebna nam je bezbjedna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo da je imamo i za manje od 18 mjeseci što bi bila najbrže ikad razvijena vakcina - napisao je je između ostalog.

POVEZANO
Bill Gates zabrinutBill Gates TVRDI: Stiže nam prijetnja kakvu svijet još nije vidio!?