Iskoristite ove hladne noći i otrgnute od zaborava ovaj lijepi običaj...

Ćetenija je jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, tačnije poslastica, koja ima posebnu čar jer se pravi zimi, često na sijelima u bosanskim kućama,

Zanimljivu priču o pravljenju ćetenije u malo drugačijem ambijentu donosi nam naš prof. Akif Smajlović, poznati ekolog, ljubitelj prirode i planinar. Pročitajte!

- Kada sam prije vise od 10 godina sa Gafićem, Mutom i Salkom formirao Planinarsko društvo prosvjetnih radnika «Mladost,», želja mi je bila da se malo udaljimo od klasičnog planinarenja. Od tada se u januaru tradicionalno spravlja ćetenija, delikates vezan za urbana bosanska naselja. Sjećam se prije 50 godina da smo mi djeca kad bismo osjetili miris pržene agde po zeničkim mahalama, znali da će to veče djevojke i mladići spremati ćeteniju, odnosno da se planira sijelo.

Muškarci su pokušavali da ukradu ćeteniju dok se hladila ili bi posolili agdu, naravno u tome su obično bili spriječeni od djevojaka.

Zeničke djevojke su prilikom razvijanja ćetenije pjevale: «Raspi se raspi šećer ćetenijo kao brada Kočevskog imama...» Za pretpostaviti je da je imam Kočevske džamije imao lijepu bradu i da je bio naočit.

Ćetenija Akif Smajlović 1

Poslastica koja ima posebnu čar jer se pravi zimi, često na sijelima u bosanskim kućama,

Ćetenija Akif Smajlović 1

RECEPT SESTRE MIHRETE:

Potrebni sastojci:

  • 2,5 kg šećera
  • 3 kg brašna
  • 1 limun za sok

Postupak:

Šećer se stavi u šerpu sa malo vode i stavi na peć gdje se prži da bi se dobila agda. Brašno se stavi u veću tepsiju i prži dok ne dobije svjetlo braonkastu nijansu i stalno se miješa kao i agda. Potom se agda iznosi vani - temparatura mora biti ispod nule.

Dvije djevojke namažu ruke uljem i od agde spravljaju kuglu (agda je oko 35 stepeni), zatim izdužuju agdu više puta, a potom krajeve spajaju. Naprave par puta «osmicu» te stavljaju na stol na kojem se nalazi dio prosutog brašna.

Za dalji postupak potrebno je vise djevojačkih ruku. Palac ruke dođe s vanjske strane a ostali prsti se obaviju oko agde, koja se stalno sipa brašnom i stišće prstima. Kada se ćetenija razvuče 80 cm, pravi se opet osmica. To se ponavlja dok niti ćetenije ne budu debljine niti. Nakon hlađenja ćetenija se raširi na 10 cm i sječe u komade željene debljine.

Ćetenija Akif Smajlović 1

Ove godine na Pepelarima je bilo dosta planinara iz svih krajeva BiH

Ćetenija Akif Smajlović 1

(Doznajemo.com)