Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja djeca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina.

Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i željezo, a smatra se napitkom koji organizam puni snagom. Boza sadrži i veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportaše, trudnice, porodilje...

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svom domu.

POVEZANO
prave ledene kockePRAVE LEDENE KOCKE: Evo kako ih napraviti, brzo i bez puno muke!

Sastojci:

5 l vode

1 kg šećera

600 g neprosijanog kukuruznog brašna

30 g germe


Priprema:

Kukuruzno brašno prelijte toplom (36°C) vodom, izmiješajte u glatku masu i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan je kuhajte na blagoj vatri oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte germu i to tako što ćete je prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmiješajte je sa prethodno pripremljenom glatkom masom i ostavite da odstoji preko noći.

Slijedećeg dana procijedite i dodajte šećer. Dobro miješajte, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Zbog relativno velikog udjela germe, boza ne može dugo da zadrži slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine germe sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus. Zato je obavezno treba držati u frižideru ali i pripremati količinu koju možete da potrošite u relativno kratkom vremenu.

Boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda. U Turskoj, odakle i potječe, vole je poslužiti sa cimetom.

(Dobrakuhinja.com)