Otići na planinu krajem ljeta ili u jesen, a ne iskoristiti njene plodove je zaista šteta.

Zova ili Bazga je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka, koja je takvom smatrana još iz doba Hipokrata. Postoji 30-tak vrsta, a kod nas se najčešće koristi crna (Sambucus nigra).

Zova se najčešće koristi kod prehlade, upale krajnika, reumatoidnih oboljenja, astme, ali i čisti krv i izvor je željeza. Od cvjetova se spravlja sok ili sirup, a od zrelih boba džem, ili sirup.

Ova biljka se može pronaći na mnogim livadama i poljima, ali treba znati koji dio koristiti. Najviše je ljekovit njen cvijet i plod. Kod plodova i kore treba biti oprezan.

Zova Smajlović 4 DK

Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakuplja u jesen. Lišće zove možemo brati tokom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno.

Cvjetove trebate brati kada su topli dani, nikako poslije kiše. Uhvatite nekoliko suhih dana i tek onda krenite u branje. Koristite ju neposredno nakon branja. Cvjetove možete sušiti obješene na propuhu kako bi ostali prirodne bijeložute boje. Osušene cvjetove možete samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu u staklenim posudama s poklopcem ili celofanskim vrećicama. Ne čuvajte suhe cvjetove bazge duže od 12 mjeseci. Ako cvjetovi potamne, trebate ih baciti.

Zova Smajlović 4 DK

OPREZ! Iako je zova ljekovita, svježa biljka je otrovna. Ona se ne smije konzumirati bez kuhanja ili prerađivanja, odnosno termičke obrade. Sirove bobice jesu jestive, ali o mogu izazvati mučninu i povraćanje. Zovu nikako ne smiju koristiti trudnice i dojilje.

LJEKOVITA SVOJSTVA. Cvjetovi zove bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima i vitaminom C. U bobicama možemo pronaći alkaloide, karotene i tanine. Bobice sadrže i organske kiseline te vitamine A, B i C. Glavni razlog ljekovitosti leži u u flavonoidima koje sadrži, jer su oni moćni antioksidansi.

Ovo su ljekovita svojstva zove/bazge:

  • koristi u liječenju degenerativnih bolesti
  • prevenira nastanak karcinoma
  • sprečava gripe i prehlade
  • jača imunitet
  • ima antivirusno i antimikrobno djelovanje
  • koristi pri upali dišnih puteva
  • olakšava simptome astme
  • pomaže pri peludnim alergijama
  • pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi
  • pomaže kod akni i kožnog osipa
  • djeluje kao laksativ i diuretik
  • pomaže pri mršavljenju

KORISTIM LIJEPO VRIJEME za odlazak na najljepše planinsko mjesto u zeničkom kraju - Pepelare, gdje uz ljepote prirode uvijek nešto uzmem od nje. Koristim druženje sa komšijom Esadom-Esom za spravljanje sirupa od zrelih boba crne zove.

Zova Smajlović 4 DK

Eso je bio zadužen za branje strukova zove, a ja za odvajanje boba od stručka. Na fotografiji je prikazan jednostavan i praktičan način odvajanja boba pomoću viljuške...

Zova Smajlović 4 DK

RECEPT:

Sastojci:

  1. kilogram zrelih bobica
  2. 1 kg šećera
  3. 2 cm svježeg đumbira
  4. sok i korica limuna.

Postupak: Bobice kuhate u 2 l vode 15 minuta i zatim dodajete šećer, đumbir i sok i naribanu koricu limuna. Skidate s vatre i procijedite, a zatim vratite na vatru još 5 minuta. Nakon hlađenja sipajte ga u čiste staklene boce i čuvajte u frižideru.

Zova Smajlović 4 DK

(DobraKuhinja.com/* U tekstu korišteni materijali sa Net.hr)