Šampita spada u onu vrstu poslastica koju ili volite ili ne. Jednostavna je za napraviti, a za njenu pripremu nije Vam potrebno ni previše sastojaka. Njene osnovne namirnice su jaja, brašno i šećer.

Sastojci...

Za koru:

8 žumanaca
8 kašičica šećera
8 kašičica ulja
8 kašičica mlijeka
8 kašičica brašna
pola kašičice praška za pecivo

Za fil:

8 bjelanaca
24 kašičice šećera
1 kašičica limunovog soka
2 kašičice vanilin šećera

Priprema:

Osam žumanaca dobro umutite s osam kašičica šećera. Mutite dok smjesta ne bude kremasta. Potom dodajte osam kašičica ulja i osam kašičica mlijeka. Promiješajte i dodajte osam kašičica brašna i prašak za pecivo. Promiješjte dok se smjesa ne sjedini.

U kalup stavite papir za pečenje i stavite da se peče. Pecite desetak minuta na 180°C.

U šerpicu koja mora biti uža od vaše posude za pravljenje fila stavite jednu trećinu vode i provjerite da voda ne dodiruje dno posude u kojoj planirate mutiti fil. Stavite da se voda prokuha. U posudu za fil stavite osam bjelanaca i dodajte 24 kašičice šećera. Potom dodajte limunov sok i dvije vrećice vanilin šećera i promiješajte.

Kad se voda prokuha stavite posudu s bjelancima preko i počnite mutiti smjesu desetak minuta. Za to vrijeme jaja bi se trebala pasterizirati i dobit ćete čvrstu smjesu. Nakon toga bjelanca skinite s vatre i mutite ih mikserom osam do deset minuta.

Na koru stavite fil i poravnajte je. Dekorirajte je voćem. Stavite je u frižider i konzumirajte nakon 30 minuta.