Ovaj kolač bi se trebao zvati "Nevjerna Tonka", jer svi koji su ga radili po prvi put nisu vjerovali da će uspjeti.

A kako i bi kad se radi o biskvitnom kolaču u kojeg ne ide nikakva tekućina. Nema jogurta, vrhnja, mlijeka, jaja, ulja … stvarno ništa! Suhi sastojci i jabuke. To je to!

Izvor: Darkov "čarobni" kolač od jabuka

- Tako je naša draga gospođa Rada dobila, isprobala i prenijela recept nama. A zatim smo i mi u nevjerici išli isprobati recept da vidimo hoće li stvarno uspjeti.

Koliko je kolač dobar, zapravo ne dobar već odličan, govori činjenica da smo ga odmah u prvih sedam dana pripremali 4 puta, od toga jedan dan čak 2 puta pošto je brzo nestala prva tura - piše Darkova Web Kuharica.

Osim nevjerovatnog suhog načina pripreme, ovdje se radi i o jednom brzom receptu gdje Vam najviše vremena oduzima ribanje jabuka. Ako imate električni ribež cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u pećnicu unutar 5 minuta.

Iako kolač po fotografijama nije ništa posebno privlačan, iskreno Vam preporučujem da mu date šansu i da uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslastici s jabukama.

Jedino pripazite da vam se ne svidi previše i bude svakodnevni gost na vašem stolu :).

Ovakav recept možete vidjeti i na blogovima Moje Grne i Kuvaj za me u izvedbama Dragane i Vanje.

Sastojci

 • Griz 1 čaša
 • Brašno (oštro) 1 čaša
 • Šećer 1 čaša
 • Prašak za pecivo 1 paketić
 • Vanilin šećer 1 paketić
 • Jabuke po potrebi i želji
 • Cimet po želji
 • Maslac po potrebi

Recept

 1. Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše iskoristite je dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
 2. U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera.
 3. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera.
 4. Sve suhe sastojke pomiješajte.
 5. Dno protvana (dublja tepsija za pečenje biskvita ili mesa, op.prir.) nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
 6. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana.
 7. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka opet posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete.
 8. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u protvan.
 9. Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u pećnicu na 200°C oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

U slast!

Darkov kolač s jabukama 1