Potrebna je glavica kelja od oko 1 kilogram, odvojenih listova, očišćena od rebara u sredini i izrezana na kockice. Dok je pripremate, u loncu zagrijte vodu do vrenja...

Slijedi kratko blanširanje i cijeđenje povrća.

Kako biste blanširali povrće, trebate ga kratko prokuhati u kipućoj slanoj vodi i odmah potopiti u vodu s ledom da biste prekinuli proces kuhanja. Povrće nemojte pripremati puno unaprijed jer ga je bolje narezati neposredno prije kuhanja kako ne bi oksidiralo.

Na daščici sitno isjeckan bijeli luk.

- U istu posudu sipam ulje, pa na njega luk. Nek` pusti svoj miris. Na luk kašiku, dvije brašna. Samo promiješati i vratiti kelj. Uz njega jedan veći krompir, na kocke. Ako se radi o domaćem kelju, poželjno je podlijevati vodom u kojoj se blanširao. Ako je kupovni, vodu obavezno baciti - piše autorica na stranici Selmini recepti i nastavlja:

- Promiješati sadržaj, pa ga preliti s malo vode. Kelj voli biber, pa ga svaki put dodam, posolim i smanjim. Nek` lagano kuha dok povrće ne omekša, ali nek` se ni slučajno ne prekuha.

U isto vrijeme pravim faširane šnicle. 400 gr mljevenog mesa, sitno izrezana glavica luka, malo bijeloga, jaje, soli, bibera, kašika brašna, pola male kašičice crvene paprike.. Jednu šnitu kruha namočim u mlijeku, pa dobro ocijedim i umiješam u smjesu. Može je zamijeniti jedan naribani krompir.

Smjesu podijelim na 8 dijelova i na brašnu oblikujem šnicle. Uvaljam svaku u jaje i stavim peći. Ovaj omotač od jaja učini da šnicle ostanu lijepe i ne pucaju.  Neka vatra nije prejaka. Pola sata s jedne, pola s druge strane.

Uglavnom, ova se dva jela prave paralelno.

Faširane šnicle i kelj na gusto 1

Faširane šnicle i kelj na gusto 1

Faširane šnicle i kelj na gusto 1

Faširane šnicle i kelj na gusto 1

Faširane šnicle i kelj na gusto 1

(DobraKuhinja.com/Selmini recepti)