Međunarodno istraživanje ustanovilo je da je potočarka puna nutrijenata i kao takva najhranjivija i najzdravije povrće koje možete uvrstiti u prehranu. Možete je jesti na salatu, kao prilog sendviču, skuhati od nje supu.

Potočarka je biljka koja raste u područjima s čistom vodom (u rijekama, potocima, izvorima), a pripada krstašicama, gdje također pripadaju i kupus, brokula, cvjetača i kelj pupčar. Smatra se jednom od najstarijih vrsta zelenog povrća poznatog čovjeku, a tragovi o njenom korištenju sežu u drevnu Perziju, Grčku i Rim.

U prvoj osnovanoj Hipokratovoj bolnici na Kosu, potočarka se uzgajala na prirodnim izvorima, a koristila se za terapiju hematoloških poremećaja. Staroegipatski doktori propisivali su je u svježem ili sušenom obliku, kao antiskorbutik, antineuralgik i kao sredstvo protiv groznice, a u starim knjigama o djelovanju biljaka opisano je da oblozi listova potočarke dovode i do izbjeljivanja kože.

Potočarka, poznata još kao dragušac, je trajna, zeljasta, razgranata biljka sa stabljikom dugom do 2,5 m koja puzi površinom vode, a vršci joj strše iz vode. Jestivi dio biljke su tamnozeleni sočni listovi, koji su pri dnu stabljike okruglasti, a pri vrhu kopljasti. Od petog do devetog mjeseca na biljci se razvijaju bijeli ili plavkasti sitni cvjetovi, a neprocvjetale stabljike su manje gorke.

Potočarka dugo godina nije bila prihvaćana i zovu ju biljka kratkog dana – idealna za uzgoj zimi u plastenicima koje ne treba grijati. To je jedina biljka koja ne može rasti u zagađenim područjima i smatra se pouzdanim indikatorom čiste prirode.

Nutritivna vrijednost

Danas nam je poznato da potočarka predstavlja izvrstan izvor brojnih vitamina i minerala, kao što su vitamini A, C, E, K te minerala kalcija, kalija, mangana, cinka, magnezija i željeza, kao i brojnih fitokemikalija, prehrambenih vlakana te se smatra niskokaloričnom superhranom. Odlična je kao dodatak jelima, kao salata, u supama i sokovima.

Ako je lišće potočarke ubrano direktno u svom staništu, potrebno ga je dobro isprati pod jakim mlazom vode, a može se i dodatno prije pripreme umočiti u kipuću slanu vodu, te nakon toga još jednom isprati.

Za pripremu salate oprano lišće malo se posoli, polije limunovim sokom i 3-4 kašičice ulja, pomiješane sa tanko narezanim lukom i usitnjenim bijelim lukom (češnjakom), te pospe s malo bibera (papra). Preporučuje se da tako pripremljena salata odstoji bar jedan sat prije konzumacije.

Ljekovita svojstva

Smatra se da svježa biljka ili sok pospješuje tjelesne funkcije, pojačava mokrenje, liječi razne upale, jača želudac i čisti krv kod skorbuta, bolesti srca, gihta, reume, žutice, smetnji u krvotoku. Danas se svježa biljka posebno preporučuje kod avitaminoze, a njen ekstrakt koristi se u homeopatiji.

Potočarka je bila i predmet istraživanja više studija, dok je konkretno jedna objavljena u časopisu British Journal of Nutrition utvrdila ljekovita svojstva potočarke pri liječenju karcinoma. Rezultati studije, provedene na Univerzitetu Southampton, pokazali su kako ekstrakt dobiven iz zdrobljene potočarke zaustavlja rast ćelija raka dojke. Istraživanje je otkrilo kako spoj feniletil izotiocijanat, prisutan u eteričnom ulju biljke, potiskuje razvoj karcinoma dojke na način da remeti metaboličke puteve povezane s razvojem karcinoma presrećući signale pomoću kojih se karcinom hrani

Izvor: Gastro.hr, Vecernji.hr