– Ovo je najbolja baklava s orasima koju ja znam i pravim samo ovu. Pravila sam i neke druge, ali od kada pravim ovu, za drugu se i ne pita – piše autorica recepta na Moj Gastro, dodajući da treba truda i prakse da bi se postigao izvrstan rezultat i puno zadovoljstvo za nepce.

SASTOJCI:

Za baklavu:
1 kg tijesta za baklavu, što tanjih listova.
1,2 kg oraha (900g mljevenih, ostalo sjeckani)
200 g šećera
250 g putera
300ml ulja

Za agdu (preljev):
1 kg šećera
1 ne špricani limun izrezan na ploškice
0,6l vode.

PRIPREMA:

Istopite puter i pomiješajte sa uljem. Orahe sameljite i isjeckajte, promiješajte s 200 g šećera. Pripremite veliku dublju tepsiju (okruglu ili četvrtastu, svejedno, ako je okrugla izrežite listove u veličini dna, a ostatke trebate slagati u srednjem dijelu, između listova). Dno premažite s malo masnoće i pospite šakom oraha, stavite list tijesta pa pospite s malo masnoće, pospite orasima i tako do kraja. Gornju premažite masnoćom.

Režite oštrim nožem u male rombove i prvo pecite u jako zagrijanoj rerni (na 220°C) pa smanjite na 150°C i sušite još oko 1h.

Kad je pečena, stavite kuhati agdu od navedenih sastojaka. Kuhajte da bude sirupasto, skoro kao med. Za to treba malo prakse. Prelijte baklavu i ostavite otkrivenu. I ljeti i zimi. To je važno da se ne “upari”, već da ostane prhka, a sočna.

Kasnije, nakon 10-12h, možete je držati u rerni ili podrumu, lagano pokrivenu krpom. Ako volite da je mekša, kad je prelijete agdom, pokrijte je tacnom ili sl. da se smekša.