U Bosnu i Hercegovinu je prošle godine uvezeno blizu 71.000 tona mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 313,5 miliona KM. Jedemo "domaće" ćevape od mesa iz Poljske jer je jefitinije. Izvozna vrijednost je znatno manja, a naše najznačajnije tržište je Turska, piše Klix.

- Kada uvoz uporedimo s 2015. godinom, zaključujemo da smo manje količine mesa i mesnih prerađevina platili 2,8 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu. Ovaj podatak nam govori da je u prošloj godini uvozna cijena mesa uvećana. Osim iz Poljske, goveđe meso najviše uvozimo iz Nizozemske i Austrije, svinjsko iz Njemačke, a prerađevine iz Srbije, izjavila je za spomenuti portal Amila Šehić, stručna suradnica u Sektoru za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

POVEZANO
ĆevapiOTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Recept koji se prenosi sa generacije na generaciju!

Ukupna vrijednost izvezenog mesa je 118,4 miliona KM, što je manje za 30,3 miliona KM u odnosu na 2015. godinu. U VTK navode da je razlika jednaka gubitku koji je nastao zbog privremene zabrane plasmana bh. mesa u Tursku prošle godine, gdje je mesa i mesnih prerađevina izvezeno u ukupnoj vrijednosti od 57,8 miliona KM.

- Prosječna izvozna cijena mesa je bila 7,20 KM/Kg, a uvozna cijena iznosi 4,42 KM/Kg. Najviše izvozne vrijednosti su plasirane na tržište Srbije, Crne Gore i Makedonije, navodi Šehić.

Turska ove godine traži više mesa nego prošle godine, u drugom mjesecu je dozvoljen i prevoz mesa kopnenim putem preko EU, a stočari ovo tržište vide kao jedinu priliku za očuvanje domaće proizvodnje.

- Rijetki su mesari koji uzimaju domaće meso jer meso iz Argentine, Brazila ili Poljske mogu kupiti za marku. Međutim, pravi mesari i oni koji drže do imidža znaju da se od uvoznog mesa ne može napraviti, recimo, dobar ćevap. I u EU bi voljeli da je meso jeftinije, a ne da kilogram iznosi između 12 i 18 eura, ali kod njih se ne može prodavati argentinsko niti brazilsko meso. Oni to ne jedu, oni takvo meso izvoze u zemlje kao što je BiH, izjavio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

Usorac ističe da BiH ima kvalitetnije meso od bilo koje zemlje u EU, ali očekuje da ćemo, sve dok se tržište ne uredi, dok granice ostanu otvorene i dok se ne kontrolira uvoz jeftinog mesa, na bh. tržištu imati salame i hrenovke od 2 KM i sve više zdravstvenih problema.

POVEZANO
Ćevapi hrpaŽelite kod svoje kuće napraviti ćevape kao iz ćevabdžinice? EVO RECEPTA...