Dolazite li u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđavila, odnosno na kojoj ima plijesni, nakon što izvadite njen dio koji je promijenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome...

Najprije treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastih krupnih tačaka na hljebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove "grane" i korijenje, teško je vidjeti jer su uglavnom dublje u hrani.

Buđ na hrani 1

Dakle, uklanjanje dijela koji je promijenio boju ne može Vas poštedjeti unošenja gljivice u organizam.

"Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta", istakla je svojedobno Nadine Shaw, specijalista za tehničke informacije američkog Odjeljenja za agrikulturu (U.S. Department of Agriculture). Naime, neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme, piše LiveScience.

Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da je kancerogen, objasnila je Shaw.

Buđ na hrani 1

Mikotoksini se mogu naći prije svega u plijesni koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usjevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lijekove (FDA).

Kako biste spriječili pojavu buđi, Shaw savjetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je isti napravljen.

Buđ na hrani 1