Održite meso toplim
Ako gosti kasne, dovoljno je da pečenje zajedno s posudom u kojoj ćete ga služiti stavite preko lonca s kipućom vodom. Ne bi se trebalo ohladiti i trebalo bi ostati sočno. Drugi način je da ga ostavite u toploj rerni, u koju stavite i šerpu punu vrele vode.

Riješite se viška soli
I presoljeno pečenje možete spasiti, i to tako da ga umotate u čistu salvetu pokvašenu vodom. Preko salvete pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Nakon pola sata skinite salvetu.

Masni papir protiv suhoće
Da vam pečenje ne bi zagorijelo ili se presušilo, prekrijte ga masnim papirom preko koje raširite pek-papir. Tako bi se trebali manje isparavati sokovi od pečenja, pa meso ostaje sočno.

Kako prepoznati kvalitetno svježe meso?
Dobro meso je čvrsto i elastično, ružičaste ili zagasito crvene boje, ugodnog mirisa. Treba ga čuvati na hladnom, prozračnom i suhom mjestu.

Treba li meso prati nakon rezanja na odreske, kocke…?
Meso uvijek operite prije nego što ga isječete, jer na taj način čuvate hranljive sastojke, prvenstveno vitamin B1, koji je topiv u vodi.

Kako je najlakše meso izrezati na tanke ploške?
Prije rezanja na tanke ploške, na primjer za orijentalna jela, meso je dobro kratko zamrznuti. Ostavite komad mesa u zamrzivaču otprilike 30 minuta, zatim ga izvadite i narežite.

Kako omekšati meso?
Meso možete omekšati tako da ga nekoliko dana ostavite u ulju na hladnom mjestu.

Kako omekšati stariju perad?
Stariju perad možete omekšati tako da je prije pečenja prokuhate.

Kako se može poslužiti hladno kuhano meso?
Hladno kuhano meso može se narezati na rezance i poslužiti pomiješano sa svježim ili kuhanim povrćem kao salata.

Koji su najkvalitetniji dijelovi goveđeg mesa?
Najkvalitetnije juneće i goveđe meso je biftek i ramstek.

Koliko dugo kuhati salamureno meso?
Meso iz salamure kuhajte u vodi (koju treba više puta mijenjati) s povrćem i pri tome stalno skidajte pjenu. Vrijeme potrebno za omekšavanje mesa ovisi o starosti životinje, a traje 2 do 3 sata. Meso možete poslužiti uz povrće, senf i hren.

U koliko vode kuhati meso?
Kod kuhanja mesa važno je u kojoj se količini vode kuha. Oko 500 g mesa treba kuhati u 1 l vode.

Čime se podlijeva meso tijekom pečenja?
Pri pečenju, za podlijevanje se koristi temeljac ili topla voda.

Je li meso bolje peći na jačoj ili slabijoj varti?
Meso uvijek pecite na jakoj vatri, kako bi se pore u mesu što prije zatvorile. Da bi meso bilo sočno i ukusno, važno je sačuvati mesni sok.

Kako provjeriti je li meso na roštilju dovoljno pečeno?
Što se meso dulje peče postaje sve tvrđe, zato je jako važno znati kada je dovoljno pečeno. To se najbolje testira viljuškom – ako ona lagano prodire u meso - ono je pečeno!

Kako pripremiti meso za roštilj?
Da bi meso s roštilja bilo što mekše i ukusnije, potrebno ga je staviti u marinadu nekoliko sati. Pripremanje marinade je stvar ukusa, ali i vrste mesa. Kod mariniranja bijelog i crvenog mesa za marinadu se najčešće upotrebljavaju slijedeći sastojci: ulje, zdrobljeni bijeli luk, sol, biber, mljevena crvena paprika.

Kako utvrditi je li žar na roštilju dobar?
Optimalna temperatura za pečenje je ako se dlan može držati neposredno nad rešetkom do 3 sekunde.