1. Stavite papirnate salvete u pretinac s povrćem
Salvete od papira upijaju kondenziranu vodu koju povrće proizvodi dok se hladi. Višak vlage može ubrzati propadanje povrća, a ovako se taj proces usporava.

2. Ne odvajajte banane
Razdvajanjem banana unaprijed ubrzava se njihovo prezrijevanje. Kako ne bi posmeđile, držite banane skupa što je duže moguće. Peteljke im omotajte plastičnom folijom i po potrebi odvajajte jednu po jednu. Na taj se način bananama produžuje ‘život’ za tri do pet dana.

3. Stavite jabuku u vreću s krompirima
Proklijali krompiri nisu privlačna hrana. Kako biste spriječili klijanje, u vreću s krompirom stavite i jednu jabuku. Jabuke proizvode etilen, plin koji krompir održava svježijim i tvrđim.

4. Držite jabuke podalje od ostalog voća i povrća
I dok je dobar za krompir, etilen koji ispuštaju jabuke loš je za gotovo svo ostalo voće i povrće, jer ubrzava njihovo truljenje. Nemojte jabuke držati u zdjeli s voćem, već ih stavite u plastičnu vrećicu i spremite u frižider.

5. Perite bobičasto voće octom
Bobičasto voće ujedno je i najskuplje i ono koje najbrže propada. Možete produžiti njegov vijek ako ga operete u mješavini jedne čaše octa i tri čaše vode prije nego što ga stavite u frižider. Na taj  način uništavaju se spore plijesni i bakterije od kojih propadaju. Prije spremanja u frižider budite sigurni da ste voće dobro osušili.

6. Ne stavljajte paradajz u frižider
Stajanjem u frižideru paradajz gubi ukus, a hladnoća uništava i njihovu sočnost. Kako biste izvukli najbolje od njega, paradajz držite u zdjeli na radnoj površini. Osim paradajza, frižider “ne vole” ni krompir i luk.

7. Začinsko bilje tretirajte kao bukete cvijeća
Kupovanje svježeg začinskog bilja u plastičnoj ambalaži katkad je praktično neizbježno, ali ako ne želite da istrune u roku od dva dana, bilje stavite u čašu vode i držite ga na prozoru.

8. Zamrznite začinsko bilje u maslinovom ulju
Kada vaši začini počnu venuti, nasjeckajte ih, stavite u prazni spremnik za kockice leda i prelijte ih maslinovim uljem te zamrznite. Ovakve aromatizirane kocke mogu stajati mjesecima.

9. Gljive držite u papirnatoj vrećici
Papirnate vrećice ‘dišu’ pa gljive duže ostaju suhe. A ako se presuše, nakratko ih operite u vodi kako bi vratile svoju teksturu.

10. Nezreli avokado pustite na sobnoj temperaturi
Kako bi dao svoj maksimum, avokado mora biti zreo. Ako je pretvrd kada ga kupite, jednostavno ga ostavite na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. Po dozrijevanju, stavite ga u frižider.

11. Držite luk u starim najlonkama
Iako zvuči čudno, ovakvo spremanje luka zapravo spriječava njegovo truljenje i može ga održati svježim mjesecima. U stare najlonke stavite glavice luka, a između svake svežite čvor. Luk objesite na tamno i hladno mjesto.

12. Hermetički zatvorite grožđice
Na zraku se grožđice suše i gube sočnost. Kako biste to spriječili, pospremite ih u staklenku ili posudu koju je moguče hermetički zatvoriti. Ako se presuše i postanu žilave, namočite ih u vrućoj vodi.

13. Osvježite uvenulu salatu
Ako je zelena salata uvenula i izgubila svoju hrskavost, riješite problem tako što joj odvojite listove i potopite je u ledenu vodu. Držite salatu u vodi sve dok se ne ‘napije’ i ne postane ponovno hrskava.

Izvor: Magazin.hr