Koji je biber ljući – crni ili bijeli?
Bijeli je biber ljući od crnog, ali su mu miris i ukus slabiji. Koristite ga u bijelim umacima, jelima od jaja, svijetlim supama s vrhnjem i majonezi.
 
Koji je poznati začin orijentalne kuhinje?
Zvjezdasti anis ide dobro uz jela orijentalne kuhinje. Obični anis uglavnom se koristi za pripremu torta i kolača.
 
Koji je začin bitan sastojak mediteranske kuhinje?
Mažuran je delikatnijeg ukusa od origana. Dolazi s Mediterana, a koristi se u pripremi umaka na bazi paradajza, francuskim, italijanskim i grčkim jelima, jelima od peradi, divljači, plodova mora i patlidžana te za tjestenine, pizze.
 
Koji je začin bogat izvor vitamina i minerala?
Peršun je bogat izvor vitamina i minerala. Dodavanje svježe nasjeckanog neposredno prije posluživanja daje boju i ukus sosovima, salatama, mladom krompiru, omletima, varivima, ribi, mesu i peradi, namazima od mekih sireva.
 
Koji je začin sinonim za meksičku kuhinju?
Čili je vrsta ljute i slatke paprike koja se uzgaja u Meksiku. Začin je mnogim slanim jelima i ljutim umacima. Sadrži kapsicin, sastojak koji daje čiliju ljutinu, pa ga treba stavljati pri kraju kuhanja.
 
Koji začin spada među najskuplje?
Za 500 g začina potrebno je 250.000 cvjetova vrtnog šafrana, pa se ubraja medu najskuplje. Šafran je začin prodornog okusa i lijepe žute boje koji dobro ide uz riblja jela, pirjanu perad, govedinu, tomato sosove, slatki kruh i keks.
 
Koji začin upotrijebiti kod teže probavljive hrane?
Majčina dušica pomaže u probavljanju teške hrane pa se dodaje jelima od ovčetine, patke ili guske te prženog povrća. Dobro se uklapa u ukuse drugih začinskih biljaka (posebno ružmarina) te ih pojačava ne nadvladavajući ih kad se zajedno kuhaju.

Kojim začinom možemo premazivati meso ili ribu tokom pečenja?
Ružmarin ima snažan i prodoran ukus. Omiljen uz jela od mesa (teletina, janjetina, perad), jela kuhana s maslinovim uljem i češnjakom, u tomato sosovima ili u kombinaciji s punjenim povrćem. Stabljiku s lišćem možete umakati u ulje i koristiti za premazivanje pri pečenju ribe ili mesa na roštilju.
 
Odakle dolaze začini i gdje je počeo njihov prvi uzgoj?
Začinsko bilje počelo se uzgajati prije mnogo godina u Egiptu, Kini, Indiji, Arabiji, Perziji i Grčkoj. Mnogi začini dolaze iz Azije, kao npr. cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić, biber. Američki kontinenti dali su piment, vaniliju i čili, Sredozemlje majčinu dušicu, kadulju, lovor, origano, ružmarin, a sjeverna Europa kumin, kopar i borovicu.
  
S kojim se sirevima može kombinirati bosiljak?
S manje pikantnim i mlađim sirevima, posebno ricottom i mozzarellom.
 
S kojim se začinima slaže bosiljak?
Bosiljak se jako dobro slaže s peršunom, ružmarinom, origanom, majčinom dušicom, kaduljom i šafranom, a posebno se cijeni kao začin u italijanskoj i francuskoj kuhinji.
 
Što je bouqet garni?
Bouqet garni francuski je izraz za svežanj začinskog bilja koji se stavlja prilikom priprema različitih jela. Sastoji se od peršuna, timijana i lovora omotanih aromatičnim celerom ili zelenim dijelom poriluka.
 
U kojim jelima koristiti kim?
Kim je jedinstven dodatak slanim jelima, mesnim složencima,tomato sosovima, kiselom kupusu, meksičkim i indijskim jelima.
 
Uz koja jela dobro ide muškatni oraščić?
Muškatni oraščić ide dobro uz pečeno ili kuhano voće, umake, tjesteninu, povrće. Dodajte ga pri kraju jela jer mu toplina slabi okus.

Koji biber treba koristiti kod slanih jela sa sirom?
Pri začinjavanju slanih jela sa sirom koristite bijeli biber, kako boja ne bi dolazila do izražaja.

Koja se jednostavna jela mogu obogatiti aromom bosiljka?
Razni riblji ili mesni rižoti, buzare, palenta i pizze.
 
Koje dijelove kopra upotrijebiti i gdje?
I sjemenke i listovi kopra podjednako se upotrebljavaju. Listovi idu sa svježim sirom, vrhnjem, umacima, ribom, krumpirom, krastavcima, a sjemenke (koje olakšavaju probavu) uz masna variva, rižu, kuhano korjenasto povrće. Dodajte ga pri kraju jela, jer kuhanjem gubi okus.
 
Koje srednjoeuropske kuhinje često upotrebljavaju kumin?
Kumin je najomiljeniji u njemačkoj i austrijskoj kuhinji, gdje se koristi kao začin za kruh te u jelima od tijesta, krompira, s kobasicama i masnim mesom. Sjemenke pomažu probavi.
 
Koje začinske biljke čine provansalske trave?
Provansalske trave mješavina su začinskih trava – origana, majčine dušice, ružmarina, mažurana i čubra. Dobar su dodatak svakom jelu iz mediteranskih krajeva, a posebno dobro djeluju u varivima, sosovima, s pečenim rajčicama, na pizzi.
 
Koji je jedan od osnovnih začina francuske kuhinje?
Estragon je jedan od osnovnih začina francuske kuhinje. Dobro ide uz klasične umake (tartar), omlete, kuhanu ribu, gljive, perad.
 
Koji je najpoznatiji začin kineske kuhinje?
Đumbir (ingver) nasjeckan, izmrvljen ili narezan na štapiće koristi se kao začin u jelima od mesa, ribe, povrća, jelima od sira, za kuhano i pečeno voće, kolače, pudinge, torte.
 
Koji je najvažnij začin umaka pesto?
Bosiljak je jedan od najvažnijih začina. Koristi se u gotovo svim jelima, a svježe natrgani listovi odlični su u salati od paradajza. Najpoznatiji umak od bosiljka je pesto (mješavina bosiljka, češnjaka, parmezana i pinjola).
 
Koji je osnovni začin u svakodnevnom kuhanju?
Sol je osnovni sastojak u svakodnevnom kuhanju. Sol je začin, sredstvo za konzerviranje, ali i izvor natrija i hlora potrebnih za reguliranje mišićne i živčane aktivnosti. Sol pomaže razvijanju ukusa u slanim smjesama pa većina tijesta za kolače i kruh zahtijeva prstohvat soli.
 
Kako pripremiti i koristiti sol s bosiljkom?
Sušene usitnjene listiće bosiljka pomiješajte sa soli i koristite za pripremu riba ili mesa.
 
Kako se u različitim dijelovima svijeta upotrebljava cimet?
Cimetova unutarnja kora koristi se kao začin. U Europi je upotreba ograničena na slatkiše, a na Istoku se stavlja u variva, janjetinu, jela od peradi.
 
Kako upotijebiti kadulju?
Kadulja je našla svoje mjesto u jelima od mesa (kao dio nadjeva za perad), u rižotima, jelima od sira i salatama. Slaže se s ružmarinom, origanom, peršunom, lovorom, majčinom dušicom. Dobro ide uz masna jela jer pomaže probavi.
 
Kako upotrijebiti korijandor?
Svi dijelovi korijandora koriste se u kulinarstvu. Listovi imaju blagi ukus po anisu, pa dobro prijaju u supama i varivima, sjemenke su slatke i stavljaju se u jela od peradi i ukiseljenog povrća. Korijen se koristi uz pržena jela, salate, ribu, perad, jogurt, tomato sosove.
 
Kako upotrijebiti metvicu?
Svježa metvica spearmint najbolja je za umak uz janjetinu, uz jela od mladog krompira, graška i mrkve. Paprena metvica koristi se kao začin za slatkiše, deserte na bazi limuna i savijače. Dobro se slaže sa začinima kao što su peršun, korijandor, feferoni, češnjak, kardamom i bosiljak.
 
Kako upotrijebiti mljevenu papriku?
Mljevena paprika daje privlačan okus jelima od peradi, divljači, riba, kao i supama, varivima, riži te umacima na bazi vrhnja.
 
Koja je napoznatija i najskuplja aroma za kolače?
Vanilija je skup začin, a kupuje se u mahunama. Dobro ide uz čokoladu, kafu, pudinge, sladolede, voćne deserte i u malim količinama uz slana jela od teletine i rakova.
 
Koja je tradicionalna francuska mješavina začina?
Fine herbs (fine trave) tradicionalna je francuska mješavina 4 svježe nasjeckana začina: peršuna, krasuljice, vlasca i estragona. Daju aromu zelenim salatama, jelima od jaja, ribi i kuhanoj piletini.