SASTOJCI

300 g šećera

500 ml svježeg slatkog vrhnja

1/2 žličice ekstrakta vanilije

250 ml mlijeka

3 jaja

PRIPREMA

KORAK 1.

Zagrijavajte 200 g šećera u dubokoj tavi debljeg dna da se otopi – u početku miješajte vilicom ili kuhačom da se šećer ravnomjerno zagrije, kad se počne topiti prestanite miješati dok se sav ne otopi i dobije zlatnu-karamel boju.

KORAK 2.

Ulijte 300 ml vrhnja u otopljeni šećer – pazite jer će prskati. Nastavite kuhati miješajući neprekidno drvenom kuhačom dok se sav karamelizirani šećer ne otopi. Pretresite u zdjelu, umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite da se ohladi (imala sam par komadića koji se nikako nisu htjeli istopiti pa sam onda karamel procijedila da ih odstranim).

KORAK 3.

Stavite mlijeko i preostalo vrhnje (200 ml) sa 100 g šećera u posudu i zagrijte do vrenja.

KORAK 4.

Lagano pjenjačom razmutite jaja pa ulijte u tankom mlazom polovicu vrućeg mlijeka s vrhnjem neprestano miješajući pjenjačom. Vratite sve u posudu s ostatkom mlijeka i vrhnja i opet zagrijavajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati – ne smije prokuhatii, već dostići oko 80°C.

KORAK 5.

Procijedite kremu kroz mrežasto cjedilo i pomiješajte s ohlađenim karamelom.

KORAK 6.

Ohladite dobro ovako pripremljenu smjesu u hladnjaku, par sati.

KORAK 7.

Ako imate aparat za sladoled, ulijte dobro ohlađenu smjesu i radite po uputama za vaš aparat. Prebacite sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.

KORAK 8.

Ako nemate stroj za sladoled, ulijte smjesu u posudu pogodnu za zamrzavanje dobro zatvorite i hladite u zamrzivaču dok se ne stisne (promiješajte vilicom otprilike svaka 2-3 sata). I ovako ručno rađen, bez stroja, sladoled je bio savršeno mekan i kremast, nakon što se hladio cijelo poslijepodne i noć u zamrzivaču.

Link: https://www.dobrakuhinja.com/post/trik-koji-ce-oduseviti-ljubitelje-sladoleda-kako-improvizirat-aparat-za-sladoled