Nijemci vole nazivati svoje omiljene stvari umanjenicama pa su tako hljeb (Brot) preimenovali u «hljepčić» (Brötchen). Ipak budite oprezni jer neke pokrajine imaju svoje nazive: ko želi pecivo u Berlinu treba naručiti Schrippen, u Bavarskoj Semmeln, u Švapskoj Weckle. Prije ih je bilo najviše sa sezamom ili makom, a danas ih je sve više s raži, sjemenkama bundeve ili pira.

Donosimo recept za jedno od najpopularnijih takvih peciva.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 12 g instant kvasca
  • 25 g suhog slada
  • 15 g soli
  • 0,66 l tople vode

Priprema:

Prvo izmiješajte instant kvasac i prah suhog slada sa brašnom i stavite sve u posudu za miješanje. Pospite po vrhu solju i počnite miješati srednjom brzinom mikserom sa nastavkom tzv. «kukom», usput polako dodajući vodu. Miješajte otprilike 3 minute, koliko bi trebalo da se tijesto počne odvajati od posude.

Prekrijte posudu sa prozirnom folijom i ostavite tako na sobnoj temperaturi barem jedan sat, u kojem vremenu bi se volumen tijesta trebao udvostručiti.

Nakon toga na radnu površinu koju ste prethodno malo pobrašnili stavite tijesto i kratko ga mijesite svojim rukama. Podijelite tijesto na 16 komada (otprilike da je u svakom oko 100 grama) i zarolajte ga, a zatim postavite u posudu za pečenje te lagano pritisnite odozgor da bi se izravnali. Ostavite dovoljno prostora između svakog komada.

Brotchen 1

Sada pokrijte pleh za pečenje čistom suhom kuhinjskom krpom i ostavite da tako stoji još 1 sat.

Rernu uključite kako bi se zagrijala na 245°C.

Neposredno prije pečenja, svaku zemičku zarežite oštricom po sredini cijelom dužinom.

Stavite pleh sa pecivom u pećnicu, a temperaturu spustite na 230°C.

Nakon dvije, četiri i šest minuta pošpricajte vodom Brötchene, za što je najbolje koristiti sprej bočicu. Uradite to brzo da bi rerna ostala dovoljno vruća. Ukupno pecite između 15 i 18 minuta, dok se ne dobije željena boja.

SAVJET PLUS: Zemičke možete zamrznuti i prije serviranja ugrijati ih u pećnici na 15 minuta na temperaturi od 150°C!

Brotchen 1