Što se recepta tiče, to bi bilo sve. Nikakva mudrost, dakle, ali, iako mnogima ne izgleda tako, mudrost jeste skuhati špagete kako treba.

Evo deset zlatnih pravila kako to preporučuju `kraljevi italijanske kuhinje`:

1. Ne samo što je nužno upotrijebiti dubok i veliki lonac, već vode ne smije biti više od tri četvrtine njegove visine.

2. 10:100:1.000, što znači da na 10 grama soli ide 100 grama špageta i 1.000 grama vode (jedan litar).

3. Sol se dodaje tek nakon što voda provrije, vatra se smanji, i vodi se računa da se ona rastopi.

4. Dodaju se špageti, vatra se pojača tako da brzo opet počne da vrije. Špageti se ne mješaju kašikom već isključivo viljuškom.

5. Kuha se u nepoklopljenom loncu.

6. Da bi špageti bili skuhani na italijanski način, treba se pridržavati instrukcija na kutiji. Najbolje je probati prije nego što se ocijedi, da bi se eventualno mogli dokuhati, ako treba.

7. Špageti se ocijede, ali se sačuva malo vode od kuhanja - za pripremu paste u tavi ili za razvodnjavanje pretjerano gustih sosova.

8. Dobro je zagrijati posudu u kojoj se služe špageti.

9. Špageti se i dalje kuhaju, iako smo ih ocijedili. Zato ih treba brzo začiniti i poslužiti.

10. Ako se pripremaju hladni špageti, kuhaju se po svemu na opisani način, ali samo dvije trećine preporučenog vremena. Nakon toga se špageti ocijede i rasporede po tanjiru ili zdjeli, začine s nekoliko kapi maslinovog ulja i puste da se ohlade. Kada se ohlade (na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru), prelijevaju se sosom.

Ako se služe kasnije, špageti se poklope plastičnom folijom, čuvaju u frižideru, a sosom prelivaju tek pola sata prije služenja.