Nutricionisti upozoravaju da mnoge namirnice sadrže sastojke koji ako ih podgrijavate bivaju štetni. Te namirnice, naime, nakon podgrijavanja su praktično otrovne.

Donosimo popis namirnica koje su najopasnije:

Špinat, cvekla i celer sadrže nitrate koji pod uticajem mikroorganizama i grijanja razvijaju spojeve koji su štetni i kancoregeni. Špinat je najriskantniji u ovoj grupi namirnica i zato ga uvijek treba jesti svježe pripremljenog.

Gljive zbog proteina koje sadrže lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i bivaju štetne. Preporučljivo ih je zagrijati na temperaturi ne većoj od 70 °C.

Krompir također spada u grupu otrovnih namirnica nakon podgrijavanja. Gubi nutritivna svojstva, a nedavna istraživanja su pokazala kako je najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, u krompiru se povećava dio rezistentnog škroba koji ima probiotski učinak.

POVEZANO
Krompir zemljaUPOZORENJE: Četiri člana porodice UMRLA nakon što je žena napravila jednostavnu GREŠKU S KROMPIROM!

Meso podgrijavanjem također može biti opasno, jer dolazi do promjena u sastavu proteina. To se događa kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama, pa se mijenja njihova struktura, biva neprobavljivo, a time i toksično.

Visoko su rizične i namirnice koje se prioizvode na niskim temperaturima poput piletine i dimljene ribe (losos i bakalar), sirove ili blago prokuhane školjke, mliječni proizvodi, sirevi i jaja.

Namirnice koje se mogu podgrijavati su integralne žitarice jer njihov sastav ostaje relativno nepromijenjen. To su riža, proso, ječam i zob.

Variva i supe također možete podgrijavati, ali tako da prethodno izvadite meso i povrće.

POVEZANO
Pije sokMISLILA JE DA UMIRE: Nije ni slutila da je ovo trovalo i ubijalo godinama!