Kotorska krempita (pašta) naših meštrica: - Na Pjaci sv. Tripuna, između Arhiva i zgrade Općine, postojalo je mjesto koje pamti svaki Kotoranin. Netko ga se sjeća po najboljem bureku svih vremena, neko po savijači s jabukama i višnjama, ja po puslicama prskanim čokoladom, na koje smo kao djeca svraćali iz škole. Ali svi mi, i stariji i mlađi, koji smo ikad nogom kročili u Zdravljaka, jer se tako zvalo to kultno mjesto našeg malog grada, pamtimo taj žuti kolač s tri kore, koji su nam u amanet, kažu, ostavili Talijani, uostalom kao i mnogo toga što valja.

Kotorska pašta, ili krempita, kako je malo kasnije dobila ime. E tako popularna je bila i ostala zahvaljujući starim meštrima kakvi su bili Gojko Vujović, Đilda Krivokapić, Darka Franović, a koji su opet iznjedrili druge meštre tog zanata, koji na sreću nas sladokusaca rade i danas.

Gospođa Nada Zef je jedna od njih. 30 godina rada u Zdravljaku, mnogo spremljenih pašti i kolača, a jednako toliko zadovoljnih mušterija. Gospođa Nada i danas sprema pravu kotorsku paštu, sjajnu fugacu i orahnjaču, i voljna je pokazati i naučiti nas mlađe, jer ima želju da nešto što je bokeško i kvalitetno nauče nove generacije i očuvaju tradiciju našeg malog mjesta.

Ljubaznošću g-đe Nade prenosimo vam recept za izradu pašte. Pisala sam dupli, za 40 komada, jer računam ako ih napravite i skupite društvo, neće vam se obrnut.

Kotorska krempita 1

Evo postupka za izradu kora (da prethodno napomenem: ako se slučajno ne snađete za biljnu mast za lisnato tijesto, toleriraju se i Ledove lisnate kore).

Potrebno je:
- Kilo brašna
- 80 deka masti
- Vode koliko prođe i pola ožičice (kašičice) soli

Dobro se umijesi i kad odstoji 15-20 minuta, na pobrašnjenoj površini se razvuče oklagijom u pravougaoni oblik, u sredinu stavimo mast i preklopimo strane tijesta preko masti. Malo preko oklagijom pritisnemo i stavimo u najlon po ure (pola sata) da tijesto odmori.

Pošto je tijesto odstajalo, razvučemo ga oklagijom u pravougaoni oblik, pa se preklopi s lijeve strane do pola, s desne do pola i onda se zatvori kao knjiga. Ostavite da odmori pola ure i tako se ponovi još dva puta.

Napravljeno tijesto zamotat u najlon do sutradan kad se kore rade.

POVEZANO
Krempita s domacim lisnatim tijestomKREMPITA SA DOMAĆIM LISNATIM TIJESTOM: Desert kojem se praktično ne može odoljeti

Tijesto podijelite na tri dijela, razvucite oklagijom u pravougaoni oblik i svaku pecite na 200°C dok ne dobije zlatnu boju. Ne smiju zagorjeti, a ne valja da budu ni sirove. Ostavite ih da se ohlade.

Za fil je potrebno:
- 2 litre mlijeka
- 60-70 deka cukra (šećera)
- 30-35 deka brašna
- 8 jaja
- 5-6 vanilinog šećera

Od dvije litre mlijeka jedan dio ostaviti da u njega zamutite brašno, cukar i žumanca, a ostatak ostavite da provri. Kad mlijeko provre, dodamo mu zamućenu masu i žicom mutimo dok se masa ne sjedini i da se dobro ukuha na tihu vatru uz stalno miješanje.

Bjelanca umutiti u snijeg, dodati vanilin šećer i potom dodati u ukuhanu masu, izmiješati i pustiti da učini još jedan ključ. Ohladiti fil uz miješanje, da se ne bi uhvatila kora ili krema zgusnula, pa filovati koru i to kora-fil, kora-fil –kora.
Pustiti da se malo ohladi, pa kidat na kocke i posuti cukrom u prahu.

Kotorska krempita 1

Eto drage domaćice, nije baš jednostavno kao isprigat jaja naoko, ali lijepe i kvalitetne stvari zahtijevaju i dosta rada, strpljenja i ljubavi.

Ova delicija zavrjeđuje pažnju, jer se rijetko danas sprema i nema prave kotorske pašte za kupiti u ugostiteljskim objektima. Ali ih možete parićati sami ili pak poručiti kod naših meštrica. Prošloga ljeta je u Kotoru upriličena sjajna fešta u organizaciji predsjednice MZ Stari grad, gospođe Dragane Knežević, a mi se nadamo da će kotorska pašta, kao i mnoge druge stvari kojima se Kotorani i Bokelji mogu podičiti ostati daleko od zaborava.

POVEZANO
krempitaBRZE KREMPITE: Recept bez konkurencije, gotove za samo 30 minuta!