Baš ste ovih dana planirali (opet) krenuti na dijetu i promijeniti prehranu? Sve znamo, takav plan nam zvuči jako poznato, a mnoge poprilično demotivira kada se sjete da se kilogrami ne mogu otopiti samo zahvaljujući našoj želji za promjenom. Za to je potrebno puno rada, a ponekad i odricanja. Za početak biste se mogli odreći onog čipsa koji vas uporno mami...

Ali, mršanje ne mora biti toliko teško. Naime, na putu prema idealnoj kilaži mogu vam pomoći i određeni začini. Da, mislimo na iste one koje ubacujete u sva jela koja kuhate.

Iako i oni sadrže kalorije, ta vam količina ne bi trebala ugroziti dijetu. Štaviše, neki od njih smanjuju apetit te povećavaju osjećaj sitosti. 

Pojedini začini podižu temperaturu tijela, pospješuju sagorijevanje masti i ubrzavaju metabolizam te tako pomažu u smanjivanju masnih naslaga. 

CIMET. Iako vas njegov miris možda asocira na omiljene kolače, ovog puta trebate zaboraviti na slastice. Ipak, slobodno ga ubacite u jogurt sa žitaricama jer cimet (posebno onaj cejlonski) sadrži antioksidanse i djeluje protiv infekcija, a pomaže i u regulaciji šećera u krvi stimulirajući proizvodnju inzulina. Ako ste mislili da je to sve - nije! Cimet suzbija apetit i duže nas čini sitima.

KURKUMA. Kurkuma sprečava akumuliranje masnih ćelija te podstiče razgradnju hranjivih tvari, uključujući masti. Zbog svoje karakteristične žute boje, svako jelo čini zanimljivijim, a idealno se slaže s mesom ili varivima.

ĐUMBIR. Ova biljka ima blagotvorno djelovanje na probavu i upale, ali je i vjerna pomoćnica u održavanju tjelesne težine. Naime, đumbir Vam svojim djelovanjem može pomoći da izbjegnete prejedanje, ali i da smanjite nivo stresa.

KAJENSKI PAPAR. Dobiva se mljevenjem kajenske papričice koja pripada srednje ljutim papričicama pa zapravo nema previše dodirnih tačaka s paprom (biberom). No ono što je važnije je činjenica da kajenski papar smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pomaže u izgaranju kalorija. Ipak, nije dobar izbor za one koji ne vole pikantnu hranu.

CRNI BIBER. Da, mislimo upravo na onaj koji ubacujete u sva jela, čak i u salate. Vjerovatno niste znali da upravo on blagotvorno djeluje na probavu te pomaže u razbijanju masnih ćelija. Štaviše, mnogi vjeruju kako upravo ispijanje čaja od crnog bibera (papra) magično djeluje na gubitak kilograma.

POVEZANO
ZačiniDA LI STE ZNALI: Koliko je rok trajanja važan za začine?

Izvor: Index