Na stranici thekitchn.com nas savjetuju o tri vrlo jednostavna načina pečenja ove, svima omiljene gomoljaste namirnice.

Koji god način od navedena tri koristite, svakako krompir dobro operite i ne zaboravite ga izbosti viljuškom. Ako krompir izbodete, lakše se otpušta para koje se formira u njemu pečenjem, pa se ne bi trebao raspasti.

1. Krompir pečen u pećnici

Zagrijte pećnicu na 220°C. Natrljajte krompir maslinovim uljem, pospite sa soli i biberom te ga izbockajte viljuškom. Možete ih staviti direktno na rešetku pećnice, na pleh ili na papir za pečenje. Ostavite ih da se peku 45-60 minuta, dok im kora ne postane hrskava, a kad ga probodete, nema otpora. Trebali biste dobiti krompir hrskave kore.

2. Krompir pečen u foliji

Slijedite iste instrukcije kao i za krompir koji se peče u pećnici, samo ga ovaj put umotajte u foliju prije pečenja. Trebali biste dobiti meku koru, a krompiri bi trebali ostati topli u foliji dok završavate ostatak gozbe ili dok ne stignu svi ukućani.

3. Krompiri pečeni u mikrovalnoj

Utrljajte maslinovo ulje, posolite i pobiberite krompir te ga izbockajte viljuškom. Poslažite krompire na tanjir iz mikrovalne i pecite u mikrovalnoj 5 minuta na najvećoj jačini. Zatim okrenite krompire i pecite dodatnih 3-5 minuta. Ako su još uvijek tvrdi u sredini, pecite ih još minutu dok se ne ispeku. Trebali biste dobiti fine krompire meke kore u rekordnom roku.

Na pečene krompire stavite vrhnje, sir, umak od gljiva ili bilo koji drugi preljev, pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem i uživajte u jednostavnom, a ukusnom jelu.