Način pripreme hrane utiče na to da li od kvalitetnih namirnica dobivamo ukusan, zdravstveno ispravan, nutritivno vrijedan obrok.

Trebamo znati da kod svake termičke obrade namirnica dolazi do gubitka hranjivih tvari u većoj ili manjoj mjeri. Zato, prema vrsti namirnica, treba odabrati onaj termički postupak kod kojeg će taj gubitak biti najmanji.

Zbog velike osjetljivosti na gubitak mikronutrijenata, povrće je najbolje pripremati kuhanjem na pari u posudama s perforiranim dnom.

Idealno bi bilo imati uređaj koji radi na tom principu, tzv. konvektomat. Prednost pripreme namirnica u njemu je višestruka. Može se istovremeno pripremati više namirnica iz različitih grupa, a da svako od tih jela zadrži svoj ukus i miris. Znatno je skraćeno vrijeme pripreme obroka, a time i sačuvane hranjive tvari.

Kuhanje u ekspres loncu najsličnije je kuhanju na pari, ali treba voditi brigu o količini vode koja se stavlja u lonac kako bi sačuvali hranjivu vrijednost jela.

Koje bi termičke obrade trebalo izbjegavati?

Loš izbor je svakako brza priprema hrane, od koje je prženje u masnoći, bilo da se radi o povrću ili mesu, u zdravstvenom smislu, najlošija varjanta.