SASTOJCI:

latice ruže

velike tegle(5l)

limuntos

šećer

voda

PRIPREMA

KORAK 1.

Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene. Uberite one jako mirisne, što cvjetaju krajem petog mjeseca. Zato su poznate kao majske ruže, đulbešećer ruža ili jednostavno ruža za sok ili slatko. Rastu grmasto, imaju puno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ovih ostalih ruža. Cvijet je pun sitnih latica, boje su od svijetlo do tamno roza.

KORAK 2.

Latice ruže odvojite od peteljki i stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipajte u količini tako da ih bude više od polovine tegle, gotovo puna. Dodajte dva limuntosa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tanjurićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati tegle zatvaračem, sok će se ukiseliti i ubuđaviti. Tegle ostavite da stoje na sunčanom mjestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roza boje, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.

KORAK 3.

Dobiveni sok procijedite i izmjerite koliko ste tečnosti dobili. U tečnost dodajte onoliko šećera u kg koliko imate litara tečnosti.

KORAK 4.

Sve fino izmiješajte i ostavite na hladno mjesto da se šećer potpuno istopi. Sok naspite u flaše i dobro zatvorite.

Sok možete razblažiti sa vodom i služiti uz par kriški limuna i par kockica leda.

NAPOMENE

Ovako pripremljen sok može stajati na hladnom i mračnom mjestu tj. u frižideru nekoliko mjeseci.

Dio soka možete nasuti u plastične flašice i zalediti i tako piti sok od ruže cijelu zimu.

Ukoliko neželite sirup, ne morate ga šećeriti u toku pripreme, nego prije posluživanja ga zasladite sa šećerom ili medom.

Ruža ne samo što plijeni ljepotom i mirisom, već je i ljekovita. Zbog njenih ljekovitih svojstava ruža se koristi kao tonik za krv, stimulator probave, afrodizijak, regulator menstruacijskog ciklusa kod žena te za pomlađivanje kože. Poboljšava funkciju muških i ženskih reproduktivnih organa, jača potenciju te učinkovito čisti jetru, bubrege i slezenu.