Za kvalitetnu pripremu jela od patke potrebno je umijeće i iskustvo i možda malo više truda – ali rezultat se isplati! Posebno jer se ova vrsta mesa jako dobro slaže s drugim ukusima, pa su moguće različite kombinacije za ručak ili večeru...

Ukus pačijeg mesa je jedinstven i poseban, a iako patka spada među najmasniju perad, kvalitetom je po nekim mišljenjima najbliža divljači.

Zbog toga što je meso patke žilavije i masnije vrlo je važno marinirati ga, kao i znati pravilno ga ispeći. Važno je ostaviti dovoljno vremena – i pačije meso treba peći na nižim temperaturama u poklopljenoj posudi između 2 i 3 sata. Kada je tako, onda meso otpušta svoju prirodnu masnoću i sokove. Bitna stavka je podlijevanje svakih 20 minuta odozgor kako bi patka dobila lijepu boju. Pred sam kraj, u zadnjih 20 minuta, savjetuje da medom premažete patku i u to vrijeme je pečete otklopljenu.

Uz ovako pripremljenu pačetinu, predlažemo vam i prilog u vidu pire krompira sa bijelim lukom. Evo i recepta...

Potreban vam je 1 kg krompira, 3 nasjeckana češnja bijelog luka, pola šoljice obranog mlijeka, 2 kašike putera, soli i bibera po ukusu...

Priprema se tako da krompir i bijeli luk stavite u lonac u hladnu vodu. Pustite da proključa, smanjite vatru i kuhate oko 20 minuta. Ocijedite i vratite na laganu vatru.

Dodajte mlijeko, sol i biber, te štapnim mikserom miksajte do željene gustine.