Iako su u pripremi prave pizze potrebne puno više temperature od 250°C, puno ljudi voli kućnu izradu u koju se često i sami upuštaju s više ili manje uspjeha. Ipak, kako bi vam pizza i kod kuće ispala dobro donosimo recept koji je dovoljan za šest osoba...

  • 1 kg brašna tipa 0 (dovoljno je pogledati na deklaraciji koje su vrijednosti proteina i koje moraju biti između 9 i 12)
  • 650 ml hladne vode
  • 25 g morske soli
  • 50 g svježeg kvasca

* u nekim recepturama se može dodati 1 kašičica maslinovog ulja

Važno je kad mijesite tijesto da ulazi što više kisika i da ga ne premijesite jer tada može biti žilavo. Tijesto je dobro ako vam se komadić koji ste uzeli među prste vrati u početno stanje (plastično opisujući riječima, ali morate vidjeti pod prstima također da vam se ništa ne lijepi)

Pravljenje pizza 0

Dakle, cijeli proces započinje tako što brašno pomiješano sa soli dobro promiješajte jer kvasac "ne voli sol" i ako nije dobro promiješano kvasac se neće ravnomjerno rasporediti.  Stavite brašno u posudu pa unutra dodavati sastojke.

* Možemo (ali nije obavezno) dodati i 10 do 15 grama šećera koji bi trebao doprinijeti karamelizaciji tijesta dok se bude peklo.

Kvasac otopite u malo vode pritom pazeći da se sve dobro izmiješa.

Pravljenje pizza 0

Zatim, ostatak vode dodajte u brašno, a potom umiješajte i kvasac miješate dok možete, a zatim premijestite tijesto na ravno plohu i  mijesite nakon kojih pet minuta. Jednom rukom držeći kraj tijesta dok ga drugom rukom mijesite.

Pravljenje pizza 0

Kad ste dobili glatko i meko tijesto pustite ga da se odmori i prekrijte ga vlažnom krpom na desetak minuta.

Nakon odmora prepolovimo tijestu i oblikujemo ga u male loptice ali na način kao da ga želimo "ušuškati", zatim ga kružnim pokretima još dodatno oblikujemo i pustimo da se odmori pola sata.

Pravljenje pizza 0

Pobrašnite površinu, utisnete šaku u tijesto kako bi se dobila forma pizze, a zatim prstima morate "tjerati" vazduh u rubove koji trebaju biti prozračni i imati takozvane "zračne mjehure".

Pravljenje pizza 0

Nakon oblikovanja tijesta, možete premazati tijesto kašičicom maslinovog ulja, prelijte tijesto salsom od paradajza (pobrinite se da je što bolje kvalitete) i nemojte pretrpati pizzu, stavite omiljene sastojke i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C desetak minuta.

POVEZANO
Pizza bez kvascaKAD SE JAKO ŽURITE: Pizza bez kvasca, vrijeme pripreme 15 minuta!

(DobraKuhinja.com/Jutarnji list)