Voda u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak na koji većina ljudi zaboravlja. Evo zašto biste je trebali sačuvati!

Priprema paste i kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih tehnika kuhanja. Čak i ako nemate iskustva, možete je uspješno pripremiti.

POVEZANO
Tjestenina s graskomTJESTENINA SA GRAŠKOM: Fantastična ideja za lagan i brz ručak

Međutim, ovaj lagani zadatak ima više trikova nego što ste možda mislili, a upotreba vode od tjestenine je jedan od njih, no mnogi ga vrlo često zaborave, navodi ReadersDigest.

Vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu ne treba baciti, jer je puna škroba i soli. Iako izgleda mutno i prljavo, te su stvari ključne za uspješan umak i predivno jelo od tjestenine.

Dakle, šta trebate učiniti?

Nakon što ste završili kuhanje tjestenine, izvadite je iz lonca, a ostavite onoliko vode koliko vam je potrebno za pripremu sosa (obično je to količina koja stane u jednu šoljicu). Zatim, u lonac s vodom dodajte sastojke za sos koji želite pripremiti, a na kraju dodajte tjesteninu.

Škrob u vodi bi trebao dati svilenkastu strukturu sosu, a sol poboljšatva ukus. Također, škrob djeluje kao sredstvo za zgušnjavanje sosa.

Ovaj trik je ono što vrhunska jela od tjestenine odvaja od prosječnih, a idealan je za pravljenje jednostavnih umaka kao što je cacio e pepe ili ragu, sos od mesa.

POVEZANO
tjestenina - kuhanjeKRATKI SAVJETI U KUHINJI (1): Kako kuhati tjesteninu, kako oprati sito, jaje na oko bez masnoće...