Orasnice su zaista fantastična stvar. Prava milina za nepce. Donosimo Vam tradicionalni recept kako se pripremaju…

Fine hrskave kiflice od oraha možete napraviti i sami, a u njima mogu uživati istinski sladokusci kad ih zagrizu.

POVEZANO
doktorska tortaDOKTORSKA TORTA: Neodoljiva kombinacija čokolade, oraha, lješnjaka...

Vrlo je bitno da izaberete kvalitetne sastojke, prije svega orahe.

A potrebni su Vam sljedeći sastojci:

- 2 jaja

- 200 grama šećera

- 250 grama mljevenih oraha

- 250 grama sjeckanih oraha

POVEZANO
Vanilin kifliceNajbolji recept za VANILIN KIFLICE i 3 najčešće greške koje treba izbjeći kad ih se pravi!

Postupak:

1. Najprije u plastičnoj ili drugoj odgovarajućoj posudi uz pomoć miksera umutite dva jaja. U smjesu dodajte i šećer. Zatim tako izmiješanu smjesu stavite u tavu na paru (dobro može poslužiti teflonska) u kojoj se smjesa ne lijepi za dno i uz stalno miješanje čekate da se jaja počnu zgrušavati. Čim se to dogodi treba staviti mljevene orahe.

2. Prva faza je praktično gotova kad se istopi šećer koji se nalazi uz jaja, a stalno miješanje je potrebno da taj šećer ne bi zagorio. Nakon što se smjesa ujednači (ponavljamo: ne smije se lijepiti za tavu!) dodaju se mljeveni orasi, još nakratko izmiješa i zatim se sklanja s pare.

3. Na gore opisani način dobivenu smjesu zatim podijelimo na manje dijelove od kojih pravimo prepoznatljivi oblik kiflica. Svaku od njih zatim dobro uvaljamo u sjeckane orahe koji se nalaze u posebnoj posudi.

4. Slažemo ih zatim u posudu za pečenje koju smo prethodno prekrili pek papirom. Prema količini sastojaka iz ovog recepta, trebali biste dobiti između 20 i 24 kiflica sa orasima.

5. Zatim orasnice pečemo nekih 20-tak minuta u rerni na temperaturi 160°C, dok se ovi ukusni zalogajčići fino ne ispreku.

POVEZANO
OrasiPOJEDITE SAMO 5 ORAHA... Evo šta bi se trebalo desiti nakon 4 sata!